Kore Tarihinin Önemli Figürleri ve Ekrandaki Tasvirleri (1)


세종대왕  / Kral Sejong 'Büyük' ( 1397-1450 / Taht. 1418-1450 ) 

Makaleye, Kore tarihinde "Büyük" lakabıyla tanınan iki yöneticiden biriyle başlamasaydım, haksızlık olurdu. Kral Taejong ve Kraliçe Consort Min'in 3. oğulları olarak,  Lee Do adıyla dünyaya geldi. 12 yaşında Veliaht Prens  Chungnyeong unvanını ve adını aldı. 

Prens Chungmyeong, Kral Sejong unvanıyla 1418'de  tahta çıktığında 21 yaşındaydı. Bilge bir kral olarak kabul görmüş, dünyanın dört bir yanında tanınmış ve saygıdeğer bir kraldı. Konfüçyüsçüs'ün sadık bir takipçisiydi ve saltanatı sırasında siyaset, ekonomi, kültür ve savunma dahil olmak üzere tüm alanlarda, birçok etkileyici başarılara imza attı. Hükümdarlığının temeli, sıradan insanlar için sevgisi ve sempatiydi. 

Birçok başarısının içinden belki de en dikkat çekici olanı 1443'te Kore alfabesi Hangul'un icadıydı. Kral Sejong, Kore dilinin orijinal ve yerli harflerini açıklayan bir belge olan Hunminjeongeum'u (훈민정음) yarattı. Kore alfabesi, bugüne kadar mucidinin, buluşun ilkelerinin ve tanıtım tarihlerinin bilindiği dünyadaki tek alfabedir. Kral Sejong tarih boyunca en büyük krallarından biri olarak kalmıştır.

Popüler Kültürde / Ekran Portrelerinde

Kral Sejong edebiyat, film, dizi ve video oyunları gibi, çeşitli medya türlerinde pek çok kez görüntülenmiştir. Sejong ulusal para biriminde resmi olan 6 alimden biridir. Daha sonraki nesillerin tanıması için, hayatı yoğun bir şekilde belgelenmiş ve uyarlanmış olan insanlardan biridir.

*500 Years of Sejong: Tree with Deep Roots (1983) dizisinde Han In Soo tarafından canlandırıldı.
*King and Rain (1998-2000) dizisinde Song Jae Ho tarafından canlandırıldı.
*King Sejong The Great (2008) ve Jang Young Sil (2016) dizilerinde Kim Sang Kyung tarafından canlandırıldı. 
*The Divine Weapon (2008) filminde Ahn Sung Ki tarafından canlandırıldı.
*I Am The King (2012) filminde Ju Ji Hoon  tarafından canlandırıldı.

Han Suk Kyu ve Song Joong Ki / Deep Rooted Tree (2011) 


Dizinin adı, Yongbieocheonga'nın bir şiirinden bir paragraf olarak alınan sözden, "trees with deep roots do not sway" (derin köklü ağaçlar sallanmaz) esinlenmiştir. [Tarihsel olarak nispeten doğrudur] Dizi, bir yandan Kral Sejong Kore alfabesini hazırlarken, diğer yandan Gyeongbok Sarayında Liyakat Salonu seri cinayetlerini içeren bir davayı araştıran kraliyet muhafızının hikayesini anlatıyor. 

Song Joong Ki, Kral Sejong'un genç yaşlardaki halini canlandırıyor. Saltanatının başında, dünürlerini ve kölelerini zalim babasından kurtarmaya çalışırken, onların ölümüne neden olur. Han Suk Kyu da dizide zalim babasının elinden zorlukla kurtulan,  So Yi ve Chaeyoon adlı iki köle ile birlikte Kore alfabesini hazırlıyorlar. Ve bu misyonu için çabalayan ve hiç sarsılmayan bir Kral Sejong portresi çiziyor.


Yoon Doo Joon / Splash Splash Love (2015) 


Splash Splash Love dizisi, matematikten korktuğu için, eski zaman dilimine kaçan bir lise öğrencisi Dan Bi'nin hikayesini anlatmaktadır. Yanlışlıkla Joseon döneminde saraya hadım ağası olur ve Kral Lee Do'ya (Sejong) hizmet etmeye başlar. Dizideki olaylar (o dönemin İcatları gibi) kısmen doğru olsa da, dizi 
tamamen kurgusaldır. 

Yoon Doo Joon Kral Sejong'u oynamaktadır. Bilgiye doymayan, genç, zeki ve neşeli biridir.  Devletin meselelerine aktif olarak katılmaktadır. Dan Bi'nin "modern aracını" (cep telefonu) anlayabilmek için büyük çaba sarf eder. Zamanının önünde bir insan olarak tasvir edilmektedir.


⥹⥹⥹⥹⥹⥹⥹⦽⥻⥻⥻⥻⥻⥻⥻


선덕여왕 / Silla Kraliçesi Seon Deok (595-647) (T. 632-647)  


Kraliçe Seondeok, 632'den 647'ye kadar Kore'nin üç Krallığından biri olan Silla'nın Hükmeden kraliçesi oldu. Silla'nın yirmi yedinci hükümdarı ve ilk hükümdar kraliçesiydi. Ve Uzak Doğu tarihinin  2. büyük egemen kadınıdır. Babası öldükten sonra tahta geçti ve 15 yıl  Silla Krallığını yönetti. 

Üç Krallık döneminde tahtını miras aldı, kargaşa ve savaş zamanıydı, yine de Krallığı bir arada tuttu. Tang Hanedanı ile daha güçlü bir ittifak bile yarattı.

Kraliçe Seondeok'un, Silla'da düşünce, edebiyat ve sanatta rönesansı teşvik eden akıllı ve yetkin bir hükümdar olduğu biliniyordu. Samguksagi (üç Krallığın tarihi kaydı: Goguryeo, Baekje ve Silla), Kraliçe Seondeok'u "cömert, hayırsever, bilge ve akıllı"olarak tanımlamıştır.

Saltanatı, halefi kuzeni de dahil olmak üzere kadınların hükmeden kraliçe olması yolunu da açmıştır.


Popüler Kültürde / Ekran Portrelerinde

Kraliçe Seon Deok da diziler, filmler, video oyunları ve edebiyat gibi çeşitli medya genelinde tasvir edilmiştir. Hikayesi Jigwi efsanesi ile iç içe geçmiş (güzelliğine tanık olduktan sonra Kraliçe Seon Deok'a aşık olduğu söylenen bir adam), masalın çeşitli yorumlarıyla sonsuza dek ölümsüzleştirilmiştir.

*Yeon Gaesomun.  (2006-2007) dizisinde, Lee Hyun Jung tarafından canlandırıldı.
*The King's Dream. (2012-2013)
dizisinde, Park Joo Mi, Sun Joo Ah ve Hong Eun Hee tarafından canlandırıldı.
*Kore Medeniyet, Medeniyet VI: Rise and Fall'da liderdir.



Nam Ji Hyun ve Lee Yo Won, Queen Seon Deok (2009) Dizisinde


Dizi, Kral Jinpyeong ve Kraliçe Maya ikiz kızlarından biri olarak doğan Prenses Deokman'ın hikayesini anlatır, ancak bir kehanet nedeniyle, Kral Jinpyeong sadık kulu Seohwa yardımıyla kızını saraydan uzağa göndermek zorunda kalır. Seohwa kızı kendi yetiştirir. Deokman tahtı Mishil'den (babasının cariyesi) koruması için aylar süren savaş verir, ama sonunda ikiz kardeşi Cheonmyeon'u korkunç bir şekilde kaybeder. Büyük nefreti nedeniyle, Deokman kendisinden alınanları geri almaya, Mishil'i alaşağı etmeye ve Silla'nın ilk kadın hükümdarı olarak kız kardeşinin intikamını almaya yemin eder.

Dizi bir şekilde iki kısma ayrılabilir: genç Prenses Deokman (Nam Ji Hyun tarafından canlandırılan) kaygısız ve neşeli bir kızdır, tüm kargaşa ve Saray siyasetinden uzak basit bir hayat yaşamaktadır, kimliğinden ve gerçek ailesinden habersizdir. İkinci bölüm,  yetişkin Prenses Deokman (Lee Yo Won tarafından canlandırılan) hayattaki misyonunu gerçekleştiren, onun hükümdarlığında barışı sağlayan ve gaspçı Mishil'i cezalandıran genç kadın.


⥹⥹⥹⥹⥹⥹⥹⦽⥻⥻⥻⥻⥻⥻⥻


허준 / Heo Jun (1539-1615)  


Heo Jun, Joseon Hanedanlığının Kral Seonjo döneminde Yangcheon Heo klanının saray doktoruydu. 29 yaşında saray doktoru olarak atandı. Bir dizi tıbbi kitap yazdı, ancak en önemli başarısı Dongui Bogam ("Doğu Tıbbının Aynası") kitabıdır, genellikle geleneksel Kore tıbbının belirleyici kitabı olarak bilinir. Çalışma, Çin, Japonya ve Vietnam gibi Doğu Asya ülkelerine yayıldı ve bugün hala oryantal tıbbın klasiklerinden biri olarak görülüyor.

Heo Jun kraliyet ailesi ile çalışsa da, tedavi yöntemlerini sıradan insanlara erişilebilir ve anlaşılır hale getirmeye büyük önem verdi. Sıradan tedaviler için nadir ve pahalı malzemeler kullanılmakta iken , Kore'de halk tarafından kolayca ulaşılabilir ve etkili doğal bitkisel ilaçlar buldu. 

Heo Jun'un adı ve başarıları bugün bile insanlar tarafından yaygın olarak bilinmektedir. Koreli insanlar hala onun Dongui Bogam kitabında bulunan doğal ilaçlarını tercih etmektedir.


Popüler Kültürde / Ekran Portrelerinde


Heo Jun'un hayatı, çeşitli film, TV dizilerinde ve literatürde tasvir edilmiştir. Lee Eun Seong tarafından 1990 yılında romanı DonguiBogam (Heo Jun'un kendi kitabı ile aynı adı taşıyan) yayınlanmasıyla çok satanlar oldu. Seul'de  mirasını ve Kore toplumuna katkılarını anmak için 2005 yılında bir belediye müzesi açıldı.

*Jibnyeom (1975) dizisinde Kim Mu Saeng tarafından canlandırıldı.
*Concentration (1977) filminde, Lee Soon Jae tarafından canlandırıldı.
*Dongui Bogam (1991) dizisinde, Seo In Seok tarafından canlandırıldı.
*Hur Jun (1999-2000) dizisinde, Jun Kwang Ryul tarafından canlandırıldı.
*Live Up to Your Name, Dr. Heo (2017) dizisinde, Uhm Hyo Sup tarafından canlandırıldı.

Hur Jun :  The Original Story (2013)  Dizisinde Kim Joo Hyuk 


Dizi, Heo Jun'un mütevazi başlangıcından saray hekimi pozisyonuna geçişi sırasında  yol boyunca kaderini değiştirmek için başından geçen davaları, sıkıntıları ve zaferlerini anlatmaktadır.

Kim Joo Hyuk, bir cariyeden ve Yeongcheon Valisinden (Güney Kore'nin Kuzey eyaletinde bir şehir) doğmuş Heo Jun'un karakterini canlandırıyor. Tanınmış bir doktor olan Yoo Ui Tae'nin ölmek üzere olan bir hastanın hayatını kurtarmasını izledikten sonra doktor olmaya karar verir.

Heo Jun, şifalı bitki toplayıcısından, asistana, çırağa ve son olarak doktorluk pozisyonuna, Yoo Ui Tae'nin velayeti altındayken gider. Yeteneklerini geliştirme ve bilgi için susuzluğunu giderme arzusunun sürekli olmasıyla, elde edilmesi zor olan Ming Hanedanından ithal edilen nadir tıbbi malzemeleri inceler. Çağın baskıcı sınıf sistemi ve düşük seviyeli geçmişine rağmen, Heo Jun alanında en yükseğe çıkar ve Kral Seonjo zamanında Kraliyet hekimi olur.

 Yoon Shi Yoon in Mirror of the Witch (2016)  


Dizi, doğumdan sonra terk edilen Prenses Shim'in, Haeran adlı bir şaman tarafından yerleştirilen lanet ile Kraliçe'nin onu öldürme planını öğrenmesinin ardından gelişen olayları anlatmaktadır. Şaman Choi Hyu Soo'nun yardımıyla Yeon Hee (şimdi Seo Ri adı verilmiş), güzel bir genç kız olarak büyür, ancak tılsımlarla çevrili bir evde yaşamaya ve herkesten uzak durmaya zorlanır. Bir kölenin ve zengin bir beyin oğlu olan Heo Jun (Yoon Shi Yoon) adında genç bir bilgin, Yeon Hee ile tanışma şansına sahip olur ve prensesin lanetini kaldırmak için birlikte yolculuk ederken kaderlerini bağlarlar.

Yoon Shi Yoon, şehir yaşamına ayak uydurmuş, eğlenceli ve maceracı bir adam olan genç Heo Jun olarak sağlam bir performans sergiliyor. Vahşi hayvanların pusuda olduğu mistik ormana girme konusunda asil biriyle bahis yaptıktan sonra, Seo Ri ile karşılaşır ve başarılı bir hekim olarak onun kaderini değiştirmeye söz verir.

Bu dizi tamamiyle kurgudur. Gerçek tarihe ait unsurlar çok az miktarda dahil edilmiştir. Özetle, bu dizinin insan aklının kapsamı ve mantık ile yüce hüküm süren karanlık ve mistik güçlerin yenilmezliği arasındaki karşıtlığı sunmaktadır.



⥹⥹⥹⥹⥹⥹⥹⦽⥻⥻⥻⥻⥻⥻⥻


신사임당/ Shin Saimdang (1504-1551)  

Koreli bir sanatçı, yazar hattat ve şair olan Shin Saimdang, anne ve büyükbabasının evinde Gangneung'da (Güney Kore'nin Doğu Sahili) doğdu ve büyüdü. Beş kız çocuğun ikincisiydi. Büyükbabası torununa o devirde öğretmesi gerekmeyen her şeyi öğretti. Shin Saimdang öyle bir atmosferde büyüdü ki, o dönemin kadınları için yaygın olmayan bir eğitim aldı.

Çocukluğundan beri, başkalarından yazma ve çizim konusunda yetenekli olduğu için övgü aldı. Bir kadın olmasına rağmen, babasının ziyaretçilerini şaşırtan, Neo-Konfüçyüsçülük, tarih ve edebiyat konusunda çok fazla bilgisi vardı. Saimdang ve dört kız kardeşinin hepsi eşit olarak eğitilmişti, ancak Saimdang, babasının lütfunu aldı, çok yetenekliydi. Edebiyat ve şiir dışında, nakış, resim ve hat sanatında da ustalaştı.

Ne yazık ki, onun kaligrafisinden bugüne fazla bir şey kalmamıştır, ancak onun tarzı, yüksek rütbeli yetkililerin ve uzmanların çalışmalarının kayıtlarını yazdığı zaman büyük övgüler almıştır. Alim Eo Sukgwon, Paegwan Japgi ("The Storyteller's Miscellany") adlı kitabında, Saimdang'la ünlü sanatçı Ahn Gyeon'un üzüm ve manzara resimleri konusunda kıyaslamasını yaptı. 1868'de, Gangneung valisi Saimdang'ın çalışmalarına hayran kalınca, "Saimdang'ın hat sanatının, asil, zarif, huzur ve saflıkla, hanımefendikle dolu, düşünceli bir şekilde hazırlanmış" olarak belirtti.

Shin Saimdang, Güney Kore para banknotunda çıkan ilk kadındır. İlk olarak Haziran 2009'da yayınlanan 50.000 won'da, Shin Saimdang'ın bir resmi ve çizimleri olarak, önde Mook Grapes ve Chochungdosubyeong'un resimleri ve arka tarafta ise “Wolmaedo” ve “Pungjugdo” resimleri vardır. 5 Mayıs’ta Kore Bankası, 50.000 won’un notu olarak Shin Saimdang’ı seçtiklerini açıkladı; çünkü “Joseon döneminin ortasında karakteristik bir kadın sanatçı” ve “eğitimci, eş ve anne rolünü de başarıyla yerine getirmiş biri” diye ifade etti.

Resimleri


Popüler Kültürde / Ekran Portrelerinde

Saimdang, Memoir of Colors (2017)  Dizisinde Lee Young Ae ve Park Hye Soo


Bu dizi, tarihsel bir figürün uzun zamandır kaybolan günlüğünü keşfeden, yakın zamanda ortaya çıkarılan, gizemli bir antik resmin arkasındaki sırrı ve Shin Saimdang'ın olağanüstü yaşamını inceleyen Koreli sanat tarihi öğretim görevlisi Seo Ji Yoon'un hikayesi ile Joseon döneminin ünlü şair sanatçısı anlatılmaktadır. Dizi, fırçasının hızlı vuruşlarıyla renkleri Kore'nin tarihine ve kültürüne yayan, Shin Saimdang'a, güzel bir sinematografiyle yapılmış bir övgüdür.

Park Hye Soo, başkalarının evlerine gizlice girmek için duvarlara tırmanacak kadar cesur ve yaramaz olan yetenekli sanatçı olarak şöhretli  genç Shin Saimdang'ı canlandırıyor. Genç neşenin simgesi olarak tasvir edilmiştir.

Lee Young Ae, hem Seo Ji Yoon, hem de sevgi dolu bir anne olan yetişkin Shin Saimdang'ı canlandırıyor. Zeki ve beceriklidir ve talihsiz durumlardan en iyi şekilde nasıl yararlanılacağını bilir. Bağışlayıcı nitelikte yardımsever bir insan olan Saimdang, tek bir ruhta biriktirilmiş zeka, cesaret ve sabrın ana örneğidir.




⥹⥹⥹⥹⥹⥹⥹⦽⥻⥻⥻⥻⥻⥻⥻



장영실/ Jang Yeong Sil (1390-1443) 


Jang Yeong Sil, Joseon Hanedanlığı sırasında Koreli bir mühendis, bilim adamı ve mucitti. Jang bir köle olarak doğmuş olmasına rağmen, Kral Sejong Ulusal kamu hizmetine yerleştirilen sınıf engellerini kırma politikasıyla Kraliyet Sarayında çalışmasına izin verdi.

Jang'ın adı ilklerle eş anlamlıydı. Cheugugi (yağmur göstergesi), su göstergesi ve astronomik nesneleri  ölçen göksel dünya gibi sayısız buluşları, Joseon Hanedanlığının teknolojik ilerlemelerini vurgulamaktadır.

Kral Sejong, Kore yakın dövüş silahlarının komşu ülkelerden daha düz ve biraz daha ağır olduğunu öğrendiğinde, Jang'ı çeşitli silah ve aletler için metal alaşımları geliştirmek üzere Gyeongsang Eyaletine gönderdi. Jang bir gwanno, hükümet için istihdam edilmiş erkek köle olarak eskiden beri zaten metal işinde olduğundan pek çok bilgi edinmişti ve aynı zamanda bölgenin coğrafyasını biliyordu. Jang mevcut metalleri ve özelliklerini araştırdı ve araştırmasını Kral ve generallere sundu ve Kore silahlarının gelişimine katkıda bulundu.

Popüler Kültürde / Ekran Portrelerinde

Jang Yeong Sil'in hayatı çeşitli medya genelinde tekrar tekrar tasvir edilmiştir. Ülkenin en büyük mucidi için uygun bir takdir görmüştür.
*King Sejong the Great (2008) dizisinde Lee Chun Hee tarafından canlandırıldı.
*I Am the King (2012) filminde Im Hyung Joon tarafından canlandırıldı.
*Splash Splash Love (2015) dizisinde Kim Seul Gi tarafından canlandırıldı.

Jang Yeong Sil (2016)  dizisinde Song Il Gook


Bu biyografik dizi, Joseon Hanedanlığının köle çocuğu Jang Yeon Sil'in ünlü bir mucit olma serüvenini anlatmaktadır.

Song Il Gook, derin zekası ve astronomi tutkusu tüm çekişmelerin üstüne çıkmasına ve kendisini Kral Sejong'un Sarayında tartışılmaz ve yenilmez bir bilim adamı olarak yer bulmasına izin veren, aynı zamanda hayranlık uyandıran bir kişiliğe sahip olan Jang Yeong Sil'in karakterini dikkatle yansıtıyor. 


⥹⥹⥹⥹⥹⥹⥹⦽⥻⥻⥻⥻⥻⥻⥻


김이사부 / Kim Isabu  


Kim Isabu 6. yüzyılda  yaşayan general ve Silla'nın politikacısıydı. Kral Jijeung hükümdarlığı sırasında, Isabu ilk zamanlarda Samcheok, Siljik eyaletinin valisi olarak atandı. Ardından, günümüz Gangwon'u olan Haseulla valisi olarak atandı. Silla'nın iç bölgelerini de içeren Usanguk halkının korsanlığına maruz kaldığı zamanlardı. Usanguk Adasının sert coğrafi durumu nedeniyle, halkı Silla'nın adalarını istila etmeyeceğine inanıyordu.

Ne olursa olsun, Isabu ada ulusunu boyun eğdirmeye karar verdi ve bu coğrafi engellerin üstesinden gelmek ve Usanguk halkını teslim almaya kandırmak için bir fikir buldu. Büyük tahta aslanlar yaptı ve savaş gemilerine yerleştirdi. Usanguk halkını, teslim olmazlarsa aslanları serbest bırakacağını söyleyerek tehdit etti. Sonunda hilesi işe yaradı ve Usanguk halkı teslim oldu. Isabu sayesinde Usanguk, 512'de Silla'ya ait oldu.

Isabu, 541 yılında bugünkü Hamgyong'un kuzeyinde bulunan eski Baekje ve Goguryeo topraklarına kadar üstün askeri güç kazandıktan sonra, Silla'nın bölgesini daha da genişletti. Isabu ayrıca Gaya konfederasyonuna son veren Daegaya'ya da boyun eğdirdi ve böylece Silla’nın Kore’nin güneydoğusundaki gücünü pekiştirdi.

Güney Kore'nin bir amiral araştırma gemisi Isabu, adını almıştır.

Popüler Kültürde / Ekran Portrelerinde

Hwarang: The Poet Warrior Youth (2016) dizisinde Park Seo Joon


Silla Krallığının çalkantılı ve fırtınalı zamanlarında geçen dizi, mevcut güç gruplarını yok etmek için savaşan ve bunun için eğitilmiş bir grup genç seçkin insan olan Hwarang'ın hikayesini anlatıyor. Gelecekteki kral Sammaekjong, bir Hwarang üyesidir. Tarihin unsurlarının hikaye çizgisine dokunmasına rağmen, dizinin kendisi büyük ölçüde kurgusaldır.

Park Seo Joon efsanevi bir Hwarang savaşçısı olmak için düşük seviyeli olmasına rağmen yükselen genç bir adam olan Moo Myung'un karakterini canlandırıyor. Ana Kraliçenin adamlarından biri tarafından öldürülen en iyi arkadaşı Kim Sun Woo'nun kimliğini alır. Hwarang ile olan ilişkisi, güç ve liderlik kabiliyeti kazanmasını sağlar ve daha sonra büyük General Kim Isabu olur.



⥹⥹⥹⥹⥹⥹⥹⦽⥻⥻⥻⥻⥻⥻⥻


명성황후/ Empress Myeongseong (1851-1895) (T. 1866-1895) 

Kraliçe Min olarak da bilinen İmparatoriçe Myeongseong, Kore'nin ilk imparatoru ve Joseon'un 26. kralı olan  Gojong'un karısıydı. Ayrıca Kore'de kocasıyla birlikte hüküm veren ilk kraliçedir. İmparatoriçe Myeongseong, ilk Çin-Japon Savaşının gerçekleştiği dönemde çok etkiliydi.

Bilgi edinmek, öğrenmek ve yöntemlerini Kore'de uygulamak için Çin, Japonya ve ABD'de okumak üzere insanları göndererek Kore'yi hızlı bir şekilde modernize etmek için çok çalıştı. Ayrıca Japonya'dan gelen saldırıları engellemek için Rusya ile güçlü bağlar kurdu. Şaşırtıcı bir şekilde, politik olarak çalışmıştır ve devletin refahına kocasından daha fazla ilgi göstermiştir.

İmparatoriçe Myeongseong, din özgürlüğünü, kızlar için eğitimi teşvik etti ve ekonominin dengelenmesine ve ordunun modernize edilmesine yardımcı oldu. Çok etkili, yetenekli, zeki ve hedef odaklıydı. İmparatoriçe olarak imparatorun önüne geçebileceğini düşünen bir pozisyonun çok azını başardı.

Popüler Kültürde / Ekran Portrelerinde

Güney Kore'de İmparatoriçe Myeongseong adına popüler romanlar, film, TV dizileri ve hatta hayat hikayesine dayanan bir müzikal bile yapıldı.
*Empress Myeongseong (2001-2002) dizisinde Moon Geun Young, Lee Mi Yeon ve Choi Myung Gil tarafından canlandırıldı.
*Jejungwon (2010) dizisinde Seo Yi Sook tarafından canlandırıldı.
*Gunman in Joseon (2014) dizisinde Ha Ji Eun tarafından canlandırıldı.
*The Last Empress (Müzikal)

The Sword with No Name (2009) filminde Soo Ae


Bu film kurgusal Mumyeong'un hikayesini anlatıyor, ödül avcısıdır ve hayatı Min Jayoung adında güzel bir kadınla karşılaştığında sonsuza dek değişir (Min Jayoung ileride İmparatoriçe Myeongseong olacak) ve ona aşık olur. İmparatoriçe'ye yakın olmak ve korumak için Kraliyet muhafızlarına katılır, çünkü ülkenin hızlı modernizasyonuyla yükselmeye başlamasıyla İmparatoriçenin hayatına yönelik tehditler oluşmaktadır. 

Soo Ae, Rusya ve Japonya tarafından sömürgeleştirilmekten kaçınırken, hanedanı keşiş krallığından koparıp modernize etmeye çalışan büyük bir lider ve vizyon sahibi kadın olan İmparatoriçe Myeongseong'un karakterini canlandırıyor. Saray yönetiminin muhafazakar Konfüçyüs hizbiyle, kendi kayınpederi kral naibi Daewongun'un önderliğindeki politik güçle mücadeleye giriyor. Tüm cephelerdeki sıkıntılara rağmen, amaçlarına sadık kalmaya devam ediyor ve onlara ulaşmak için yolunda ilerliyor.



⥹⥹⥹⥹⥹⥹⥹⦽⥻⥻⥻⥻⥻⥻⥻


광개토태왕/ King Gwanggaeto the Great (374-413) (R. 391-413) 

Kral Gwanggaeto, Goguryeo'nun on dokuzuncu hükümdarıydı. Kral Sejong'un  'Büyük' ​​unvanı gibi unvan  alan tek İmparatordur. O zaman Yeongnak Taewang ("Yüce Kral") olarak bilinirdi. Gwanggaeto'nun imparatorluk hükümdarlığı unvanı, Goguryeo'nun Çin'deki İmparatorluk hanedanlarıyla aynı olduğu anlamına geliyordu.

Gwanggaeto’nun idaresinde, Goguryeo altın çağa başladı, güçlü bir imparatorluk ve Doğu Asya’daki en büyük güçlerden biri oldu. Gwanggaeto, devasa gelişmeler ve fetihler yaptı: Khitan kabilelerine karşı Batı Mançurya; Çok sayıda ulus ve kabileye karşı İç Moğolistan ve Rusya'nın Deniz İlleri; Kore Yarımadasının üçte ikisini kontrol etmek için Orta Kore'deki Han Nehri vadisi, bunlardan bir kaçıdır.

Popüler Kültürde / Ekran Portrelerinde

Büyük Gwanggaeto medyada geniş bir yelpazede genelinde tasvir edilmiştir. Onu içeren birçok roman, çizgi roman ve oyun Kore'de piyasaya sürülmüştür. Kakao için mobil oyun olan "Age of Empires: World Domination" da  "Kahraman" olarak tasvir edilmektedir. Bu onu Kore Uygarlığının önemli bir kahramanı saymaktadır.

The Legend (2007) dizisinde Yoo Seung Ho ve Bae Yong Joon


Dizi, Goguryeo'nun prensi olan Damdeok'un hikayesini ve Büyük Goggaeto olarak Goguryeo'da devrim yaratan ve stratejist olarak yükselişini anlatıyor. 

Yoo Seung Ho, suçlu olmasına neden olan bir trajedi yüzünden kalbinde acı çeken, hoş ve iyi huylu bir genç olan genç Damdeok'un karakterini canlandırıyor.

Bae Yong Joon, dövüş yeteneklerini tahtta yükselmesine yetecek kadar dayanıklı olmadığı korkusunu gizleyen İmparator Gwanggaeto'nun gençliği Damdeok karakterini canlandırıyor. Bununla birlikte, saklanmayı reddediyor ve tüm potansiyelini parlak bir general, strateji uzmanı ve plancı olarak sergilemeyi seçiyor.

Gwanggaeto, The Great Conqueror (2011-2012) dizisinde Lee Tae Gon


Dizi, babasının ölümünden sonra tahta çıkan ve Goguryeo'yu eski ihtişamına geri getirme sözü veren Prens Damdeok'un hikayesini anlatıyor. Daha sonra popüler bir Kore efsanesinin temelini oluşturan mücadelesini izliyoruz.

Lee Tae Gon, Prens Damdeok'un (daha sonra Kral Gwanggaeto) karakterini, iradesi sınır tanımayan ve zeki ve cesur bir adam olarak canlandırıyor. Büyük hükümdar olarak Goguryeo'daki kimseyle eşdeğer olmadığını gösteriyor.


⥹⥹⥹⥹⥹⥹⥹⦽⥻⥻⥻⥻⥻⥻⥻

İkinci bölümde görüşmek üzere...


Editör : JojoOnDatBeat
Kaynak : My DramaList

Çeviri : Fafüs

Yorumlar